Plazma kesim, alaşımsız çelik, paslanmaz çelik, demir, alüminyum gibi tüm iletken ürünleri en az zahmet ve maliyetle kesmek için son derece önemli bir yöntemdir. Çalışma mantığının temelinde iyonize edilmiş bir gazın plazma formuna dönüştürülüp kesilecek bölgeye doğru bir elektriksel kanal oluşturması yer alır. Plazma kesim işlemi ise son teknoloji ile geliştirilmiş plazma kesim makineleri ile gerçekleştirilir.
Kesim sürecinde kesilecek olan malzemenin türü ve kalınlığına göre makine içinde kullanılacak olan gaz tipi ve basıncı değişebilmektedir. Bununla birlikte oksijen ve hava gibi sıkıştırılmış gazların bir kısmı elektrik arkı tarafından iyonize edilmektedir. İyonize edilen gaz ise plazma makinesinin kesici ucu ile işlem uygulanacak olan malzeme arasında oluşan hat üstünde istenilen kesme işleminin gerçekleşmesine olanak tanır.
Plazma kesim için ihtiyaç duyulan en önemli kriter ise sıkıştırılmış gaz olarak bilinmektedir. Bu işlem için farklı gazlar kullanılmasının yanı sıra en yaygın olanı plazma gazı basınçlı havadır. Basınçlı hava birçok atölyede ve imalathanelerde bulunduğu için tedarik edilmesi çok da zor değildir. Tedarik edilmesinin kolay olması ve ulaşılabilir olması ile yanıcı ve yakıcı gazların kullanımının önüne geçilebilmektedir.
Hem sağlık açısından hem de çevre açısından düşünüldüğünde ise basınçlı gaz ile bir kesim yapmak çok daha sağlıklı ve çevre dostu bir işlemdir. Durmazlar olarak bu yazımızda plazma kesim nasıl çalışır ve lazer kesim ile farkı nedir gibi konuları ele alacağız.
